О нама

Пчелињак Грујић основан је 2000. године са циљем да се крене у производњу лековитих производа од ПЧЕЛА.

Наш мотив је првенствено ПРОИЗВОДЊА ЗДРАВЉА, како за нас саме тако и за све добре људе који знају да цене пчелу и све њене производе.

У том послу смо се стално усавршавали, тако да данас користимо последњу реч савременог пчеларства.

Пчеле стално, током целе сезоне, селимо са пашњака на пашњак, како би корисницима наших производа омогућили најквалитетније, најчистије и најздарвије пчелиње производе.

Пчеле се прво припремају у Буковцу за прву пашу, након чега се селе на обронке Цера, затим и на сам Цер како би пчеле прикупиле БАГРЕМОВ мед.

Након тога смо на Фрушкој Гори где пчеле скупљају „НАЈБОЉЕ ИЗ ВОЈВОДИНЕ“ тј. ЛИПОВ мед.

Након липове паше креће се на сакупљање ЛИВАДСКОГ меда.

Ту се већ ближи и карј пчеларске сезоне и наступају лагане припреме пчељињих друштава за зиму.

Поред МЕДА, од пчела успешно прикупљамо ПОЛЕН, ПРОПОЛИС и МАТИЧНУ МЛЕЧ, како би корисницима, наших пчелињих производа, омогућили цео асортиман лековитих производа.

Мед

MED
Мед се у народу употребљава за лечење различитих болести од памтивека. Узимао се као лек за мноштво болести и стања попут ћелавост, болести ока, проблема с пробавом, итд.
Највећи део позитивних ефеката меда на здравље произлази из његових антимикробних способности. Већина бактерија и микроорганизама не расте и не размножава се у меду, јер мед садржи нешто киселине, а не даје воду и кисеоник. Чак и мед који се разреди водом подстиче раст бактерија, али бактерија које су добре за човека, при чему убија оне опасне.

Такође, мед садржи састојак под називом глукооксидаза, која у комбинацији са водом и кисеоником ствара водоников пероксид, а то је изузетан антисептик. У пракси, то значи да се мед може ставити локално на рану јер подстиче опоравак ране, а његова антибактеријска својства спречавају инфекцију.

Делује и противупално, смањујући отеклину и бол, смањује ожиљке, а показао се одличним и у лечењу опекотина и хируршких резова, као и за омекшавање коже. Да је мед лек „од главе до пете“ показује чињеница да се користи код лечења упале капака, неких врста коњуктивитиса и кератитиса, али и код атлетског стопала и других гљивичних инфекција.
Не можете да га не користите!

 

Полен

 

PolenПолен је смеша беланчевина, масти, минералних материја, угљених хидрата, амино-киселина, фермената, етеричних уља и витамина: анеурина, рибофлавина, никотинске киселине, пиридоксина, пантотенске киселине, фолне киселине, биотина, токоферола, аскорбинске киселине, калциферола, каротина и рутина.

Утврћено је да се у цветном праху налази 20, од 23 познате амино-киселине. Садржај у беланчевинама везаних амино-киселина, које су по врсти идентичне као и слободне амино-киселине, следећи је:цистин, триптофан, аланин , серин, треонин, пролин, валин, лизин, аргинин, хистидин, гликокол, глутаминска киселина, фенилаланин, леуцин, изолеуцин.

Хромотографском методом такође је утврђено да се липиди цветног праха састоје од слободних засићених масних киселина, и то: палмитинске, миристинске и лауринске киселине, трагова моноглицерида и незасићених масних киселина, и триглицерида .

Од биоактивних материја минералног порекла доказани су: Ца, Фе, П, Мг, Цо, а у неким врстама полена налазе се и хормоналне материје.
 

Прополис

 

Pčelinji proizvod PROPOLISПрополис је лековит производ пчела медарица. Делује против вируса, бактерија и гљивица, па га стручњаци сматрају леком 21. века. Зашто? Зато што бактерије против њега не могу да створе отпорност, а такође нема штетних нуспојава, што је мана синтетичких антибиотика. У медицини се прополис примењује као лек код разних обољења и стање.
Савршен је за лечење анемије и респираторних болести, негује усну шупљину, користи се у дерматологији, оснажује имунитет организма, добро се показао у лечењу инфекција органа за варање, штити јетру… Наравно користи се и у козметици јер утиче на брзу регенерацију ткива и има антибактеријско и антигљивично деловање.
Хемијски састав прополиса још није у потпуности разјашњен. Прополис се разликује по боји, мирису и лековитим својствима, што зависи од састава и годишњег доба. Познато је да прополис садржи разне смоле и смолама сличне материје, балзаме и етерична уља, восак, пелуд, флавоноиде, минералне материје и такозване биљне хормоне. У прополису су заступљени бројни флавоноиди: галангин, кверцетин, кризин, кемпферол, апигенин, пиноцембрин, пинобаксин
 

Матична млеч

 

Pčelinji proizvod MLEČМлеч је изузетно хранљива, густа, млечнобела кремаста течност, карактеристичног мириса, накиселог и помало љутог укуса. Пчеле радилице производе млеч од цветног нектара, полена и воде помоћу секрета својих жлезда. Тим млечом оне хране ларве пчела радилица и трутова првих дана њиховог живота, док матицу хране током целог периода развића и касније. Најчешће се користи млеч извађен из матичњака, па се зато зове матични млеч. Основни састојци матичног млеча су: беланчевине, витамини, хормони, масти, шећери, вода, аминокиселине и остало.